Nyheter

Alt om Trysil Skimaraton 2024!

Alt om Trysil Skimaraton 2024!

Henrik Haugland Syverinsen og Lene Ådlandsvik er vinnere av årets Trysil Skimaraton, som også var avslutningsrennet til vinterens nyvinning Skiplukkern langløpscup Innlandet.

Østby IL ønsker å takke alle deltakere, funksjonærer, publikum, sponsorer og andre samarbeidspartnere i forbindelse med gjennomføringen av årets Trysil Skimaraton. Over 100 funksjonærer var i sving for å gi de ca. 500 løperne en tipp-topp opplevelse i skisporet.

I forkant av rennet var værprognosene for renndagen en skikkelig nøtt for oss arrangører i Østby IL. Det var meldt sol og perfekt temperatur, men sterk vind, spesielt i kastene, i øverste del av løypa. Værprognosene var helt i grenseland til at det var uforsvarlig å sende løperne på toppen av løypa, men vi håpet i det lengste at det skulle være mulig. På morgenen på renndagen meldte løypekjørene om opp mot 20m/s i kastene på Smalkjølen i øverste del av løypa. Løypene blåste igjen umiddelbart etter at løypemaskina hadde kjørt og det la seg mye fokksnø over hele løypebredden på de mest utsatte stedene. Beslutningen om at rennet måtte gjennomføres nede i "lavlandet" med 2xhalvmaraton ("plan B") ble ikke tatt før 4,5 timer før rennstart. Med en godt forberedt plan B og mindre vind i de nedre delene av løypa ble rennet en flott opplevelse for deltakerne. 

Omtale av årets renn

Se bilder på vår Facebook-side.

kondis.no: 3 ganger Henrik på topp i Trysil Skimaraton - 50 bilder fra Trysil Skimaraton

langrenn.com: Åtte disket for fluor i Trysil Skimaraton: - Mange tror ikke det blir testet i turrenn

Lokal-avisa trysil Engerdal: Henrik Haugland Syverinsen og Lene Ådlandsvik ble årets vinnere av Trysil Skimaraton 2024

 

Trysil Skimaraton

I rennet skilte det seg relativt raskt ut en trio med tre Henrik'er i front. Henrik Haugland Syverinsen, Henrik Vik Tolo og Henrik Olimb. Førstnevnte gikk med ledertrøya i Skiplukkern langløpscup Innlandet og måtte finne seg i et relativt klart favorittstempel i rennet. Ved spurtprisen halvveis hadde Olimb falt litt av og Haugland Syverinsen tok prisen på 1 500,- kr. Haugland Syverinsen fikk etter hvert en luke til Vik Tolo og ved målgang hadde luka vokst til nesten 1,5 minutter. Vinnertiden ble 1:52:45. Blant damene fikk Lene Ådlandsvik raskt en luke ned til nærmeste utfordrer, og leder av Skiplukkern langsløpscup Innlandet, Karen Marie Håkonsen. Ådlandvik vant rennet på tiden 2:!7:26 og var over 5 minutter foran Håkonsen i mål.

 Pallen herrer: 1. Henrik Haugland Syverinsen, 2. Henrik Vik Tolo, 3. Henrik Olimb. Foto: Jonas Sjögren

 

Pallen damer: 1. Lene Ådlandsvik, 2. Karen Marie Håkonsen, 3. Lin Iren Sætre. Foto: Jonas Sjögren

 

Halvmaraton

På halvmaratondistansen ble det seier til Granli IL i både dame og herreklassen. Martin Johan Haugen var raskest av herrene med tiden 1:14:06 og Viktoria Frysjøenden var raskeste dame med tiden 1:22:23.

 

KM-langdistanse

KM-langdistanse senior for Hedmark Skikrets var lagt inn som en del av arrangementet. Topp 3 herrer: 1. Axel Nymoen Slettan, Tynset IF, 2. Rune Svartvadet, Hamar Skiklubb, 3. Tony Andre Bjørnbakken, Odal Ski. Topp 3 damer: Lene Ådlandsvik, Sørskogbygda IL, 2. Karen Marie Håkonsen, Kjellmyra IL, 3. Lin Iren Sætre, Nybergsund IL.

 

Sparebank1 Østlandet-sprinten

Vårt populære renn for barna samlet 48 deltakere. Her går barna en runde rundt stadionområdet mens de voksne går Trysil Skimaraton. 

 

Fluortesting

Den store snakkisen i etterkant av rennet har vært den relativt omfattende fluortestingen som ble gjennomført av Norges Skiforbund etter målgang på rennet. Trysil Skimaraton er en av de første turrennene der det har vært gjennomført fluortesting. Forbudet mot fluor trådte i kraft fra og med denne vinteren og gjelder på alle nivåer og grener, turrenn innbefattet. Av ca. 90 testede skipar var det 9 som hadde for høye måleverdier. Det vil si at ca. 10 % av de testede hadde for høye verdier av fluor under skia. Konsekvensen av for høye verdier er diskvalifikasjon. Vi har ingen grunn til å tro at det er et bevisst juks det er snakk om. Det er nok heller uvitenhet, at folk ikke har fått med seg forbudet, eller "slurv"  ved at gammelt utstyr (børster, skraper etc) som tidligere år har blitt brukt sammen med fluorprodukter også har blir brukt sammen med fluorfrie produkter før årets renn. Vi håper slik testing bidrar til en bevisstgjøring av forbudet og viktigheten av å rense gammelt utstyr på riktig måte.

 

Skiplukkern langløpscup Innlandet

Trysil Skimaraton var siste og avsluttende renn i årets nyvinning, Skilplukkern langløpscup Innlandet og det var høytidelig premieutdeling for cup'en etter rennet. Henrik Haugland Syverinsen og Karen Marie Håkonsen ble tidenes første vinnere av cup'en og kunne få med seg en premie på 10 000,- kr. hjem.

Topp 3 herrer:

1. Henrik Haugland Syverinsen

2. Henrik Olimb

3. Henrik Vik Tolo

 

Topp 3 damer:

1. Karen Marie Håkonsen

2. Marianne Byfuglien og Lin Iren Sætre

 

Beste løper 50+: Lin Iren Sætre og Tommy Moe

Beste løper U23: Mikkel Sjursen og Ingeborg K. Hoftun

 

 

Statistikk

Øvelse Påmeldte Startet Fullført (fjorårets tall i parentes)
Trysil Skimaraton (42 km) 417 377 352 (333)
Halvmaraton 32 30 29   (40)
Trim uten tidtaking 30 30 30   (17)
Sparebank1 Østlandet-sprinten 48 48 48   (51)
Til sammen 527 485 459 (441)

 

Seedingstabeller til Vasaloppet og Birken

Vasaloppet

Birken

For deltakere som har oppgitt birkid / vasaid blir seedingen gjort automatisk.