Nyheter

SPLI-sak - Intervju med vinneren av Budorrennet Anikken Gjerde Alnæs

SPLI-sak - Intervju med vinneren av Budorrennet Anikken Gjerde Alnæs

Navn

Anikken Gjerde Alnæs

 

Årsmodell

1994

 

Tidligere meritter

  • 2. plass Marcialonga 23
  • 2. plass Pustertaler skimarathon 23
  • 8. plass WC Dresden

 

Hoved- og delmål for 2024-sesongen

Hevde meg i toppen i alle Ski Classics renn og utvikle herden for å stå de lengste rennene for sesongen.

 

Gratulerer med seieren i Budorrennet på lørdag! Fortell om din opplevelse av rennet. Ble det som du hadde sett for deg?

Det var et godt organisert og fint renn som stod til forventningene. Det var -32 grader hjemme på morgenen, så man forventet seg jo et ganske kaldt skirenn. På vei oppover mot Budor skistadion steg temperaturen til -19 og følelsen av kulda var ganske som forventet. God temp på vei oppover i terrenget og kaldt i dumpene inne på Hedmarken. Jeg håpet å få et passe hardt skirenn og noen å gå sammen med. Etter en knallhard start fant jeg fort noen menn med jevn fart og bra trøkk. Det ble gått jevnt før vi tok igjen noen på vei tilbake og fikk satt opp litt fart mot mål. Følelsen var god og akkurat det jeg trengte før vi reiste ned til Europa på mandag.

 

For deg som skal ut og reise og konkurrere i ukesvis nå fremover med Ski Classics, hva gjorde at du ville delta på Budorrennet?

Jeg liker å konkurrere, men først og fremst deltok jeg for å få en god gjennomkjøring til det som kommer i januar. Tross kuldeperiode så ble det et flott skirenn med mange på start og som kvinne så er det nok av mosjonister man kan få heng på og som byr på en god fight. Jeg hadde en trå forsesong og jeg trenger skirenn for å prestere så dette passet perfekt inn i planen.

 

Må du fikse skiene dine selv når du bestemmer deg for å gå renn utenom Ski Classics, eller hvordan gjør du det?

Jeg er heldig å ha en far som har fikset skiene mine gjennom store deler av min skikarriere og som smører på Norgescup og Scancup. Han er alltid en kjapp telefon unna og ikke vond å be når det er skirenn på planen utenom Ski Classics.

 

Hvordan har treningshøsten vært? Føler du at du er i rute til de store rennene, som venter om ikke så mange uker?

Treningen har gått ganske så knirkefritt frem til oktober og jeg har tatt steg på både kapasitet og utholdenhet. Derifra ble høsten ganske lang og seig, men jobben ble gjort. Så røk jeg på både virusinfeksjon og covid i forsesongen slik at den ble veldig amputert. Nå føler jeg meg tilbake til normalen og er veldig motivert for det som kommer. Likevel kommer jeg til å bruke de første rennene for å komme inn i det igjen og satser på formstigning de neste månedene.

 

Har du en trener, eller legger du opp treningen din selv? Har du noen treningsform/-filosofi som du følger eller forbilder som du lar deg inspirere av?

I bunn er jeg min egen trener og jeg styrer hverdagen i stor grad selv. Jeg sparrer med Magnar (Dalen, journ.anm.) for å ta gode og riktige valg, samt at på hjemmebane stiller Morten Tomter (legende, jorun.anm) opp for å sjekke status. Det blir også naturlig mye prat om trening hjemme i og med at vi er to idrettsutøvere i heimen.

Lagkameratene mine er min største inspirasjon. Vi deler mye og får muligheten til å lære av hverandre. Filosofien min er ganske enkel, og jeg har utviklet den over tid hvor jeg tåler lengre og flere økter. Det handler om å få innslag av både langt, hardt og styrke i løpet av uka.

 

Hvis du føler deg grei etter Marcialonga i slutten av januar. Hvordan ser du på mulighetene for at du stiller på Stenfjellrunden og blir med å utfordre om å vinne cupen sammenlagt? Tanker om en slik cup, tror du det er «plass» til en cup som denne?

Det er en stor mulighet for det, men spørs om det er mulig å ta den sammenlagt ved å ikke gå alle rennene. Trysil Skimaraton kolliderer med SC-helga i Orsa.

Jeg syns det er veldig bra at det har kommet en nasjonal langløpscup i Norge og at det kommer en arena for yngre utøvere som vil prøve seg på lengre løp som ikke er for store og krever mer enn ett par ski. Det er viktig for sporten. Samtidig vil jeg oppfordre flere jenter til å melde seg på.

 

Som en del av Team Ragde er du vel sikkert forplikta til å gå med Fischer, men du vant Rossi Speed Segment mot slutten av Budorrennet. Hvem er det som kan forvente Rossi DP ski til Jul neste år, eller får du lov til å trene på andre merker? Visste du om dette segmentet på forhånd, eller var det rent hockey-talent som tok deg til topps?

Jeg hadde lest om at det var lagt inn et nedoversegment, men jeg forstod ikke helt hvor det var før jeg så beachflaggene på vei oppover. Elsker konseptet. Vil si at det er skicross skillsene som kom frem her. Jeg er Fischerløper, men det er flere i familien som vil sette pris på et par nye ski. Spørs om ikke pappa må stake Birken for første gang nå.